
Те, що для багатьох із нас кава сьогодні стала приємною необхідністю, далеко не новина. Проте лише невелика частина шанувальників цього напою можуть похвалитися вмінням приготувати ідеальну каву. Та й саме словосполучення «ідеальна кава» – дуже відносне, бо, як то кажуть, «Кожен Івась має свій лас»... Та не залежно від того, якій каві ви надаєте перевагу, є деякі моменти в приготуванні цього напою, котрі зроблять його максимально ароматним і смачним.
Отже, плануючи приготувати цей напій, ви повинні розуміти, що навіть найсучасніші кавоварки не зможуть виправити смак неякісної кави. Ще виразніше всі недоліки відчуваються, якщо готувати каву в турочці. Тому, купуйте лише якісну мелену каву, а краще – каву в зернах, різниця смаку і аромату вас дуже здивує! Заварюючи каву в турочці, можна спробувати змолоти її по різному – кожен з варіантів по-своєму розкриває ту чи іншу особливість вашого улюбленого напою.
Щоб не зіпсувати смак кави, не варто використовувати для її приготування воду з-під крану. Лише чиста вода – інакше ваша ідеальна ароматна кава буде невиправно зіпсованою. Крім того, заливайте мелену каву в турочці саме холодною водою, тоді смак напою буде насиченішим. Звичайно, хочеться якнайшвидше зробити перший ковток, але поспіх у заварюванні кави зайвий. Запам'ятайте: хороша кава вариться довго! І бажано на маленькому вогні в турочці з вузькою шийкою – тоді кава вийде найбільш ароматною.
Тепер про деякі інгредієнти, що поліпшують смак і аромат кави. Ви дуже здивуєтесь, дізнавшись, що 2-3 кристалики кухонної солі здатні зробити ваш улюблений напій ароматнішим, при цьому відчуватися в смаку сіль не буде. Як і імбир в такій же невеликій кількості, зате смак кави він зробить помітно насиченішим. Важливо лише не переборщити з «покращувачами» і додавати їх до кави перш ніж заливати її холодною водою. Для тих, хто надає перевагу каві з цукром – та ж сама порада: додавайте цукор, бажано натуральний коричневий, лише перед заварюванням. І не забудьте ретельно перемішати каву з водою перед тим, як ставити на вогонь – адже якісна кава дуже погано тоне.
Наступне правило приготування вашої ідеальної кави стосується самого процесу заварювання. А каву саме «заварюють», і в жодному випадку не «варять». Ще кажуть, що кава повинна всього лише «схопитися», і її одразу потрібно знімати з вогню. Це означає, що щільна скориночка, що утворилася зверху, не повинна руйнуватися, адже тоді втрачається весь аромат, що зібрався під нею. Таку процедуру повторіть 3 рази, кожен приблизно через хвилину. У жодному разі не дайте каві закипіти!
Отримавши нарешті вашу довгоочікувану ідеальну каву, дозвольте їй відстоятися ще приблизно хвилину (вона вас не врятує, зате кава придбає одноріднішу консистенцію) – і можете сміливо розливати ароматну гарячу рідину в чашки. Зверніть увагу, що кава вийде набагато смачнішою, якщо готувати її невеликими порціями, найкраще – не більше ніж на дві чашки в одній турочці.
Якщо до процесу заварювання кави додати ще трохи гарного настрою – у вас вийде просто чарівний напій, здатний багато чого змінити на краще. І хай ваша кава тепер буде для вас справді ідеальною!